Een workshop (Engels voor "werkplaats") is een onderwijsactiviteit waarin actieve deelname een belangrijke rol speelt.
De workshop kan zich over een of meer dagen uitstrekken. Het is...
Een workshop (Engels voor "werkplaats") is een onderwijsactiviteit waarin actieve deelname een belangrijke rol speelt.
De workshop kan zich over een of meer dagen uitstrekken.
Het is een vorm van onderwijs waarbij theorie- en praktijkonderwijs gelijktijdig plaatsvinden. Terwijl een docent een onderwerp uitlegt, laat hij dadelijk zien hoe dit in de praktijk uitgevoerd moet worden. Daarna wordt van de deelnemers verwacht dat zij het vertelde actief toepassen. Anders dan bij een lezing, waarbij de aanwezigen meest luisteren, wordt in een workshop vaak de mogelijkheid tot intensieve discussie en het oefenen en verbeteren van vaardigheden gegeven, waarbij de workshopleider aanwezig is om bij te sturen en aanvullende informatie te geven.
Deze manier van lesgeven wordt zowel toegepast op diverse opleidingen als daarbuiten, bijvoorbeeld ten goede van werkgerelateerde vaardigheden, of van hobby's en andere interesses.
Vanaf het tijdperk van de Industriële Revolutie kan een werkplaats een ruimte, kamer of gebouw zijn dat zowel het gebied als de gereedschappen (of machines) levert die nodig kunnen zijn voor de vervaardiging of reparatie van industrieproducten. Tot de opkomst van de industrialisatie en de ontwikkeling van grotere fabrieken waren workshops de enige productieplaatsen. In de 20e en 21e eeuw bevatten veel Westerse huizen een werkplaats in de garage, kelder of een schuur aan de buitenkant. Thuiswerkplaatsen bevatten meestal een werkbank, handgereedschap, elektrisch gereedschap en andere hardware. Naast hun praktische toepassingen voor reparatie van goederen of kleine productieruns worden werkplaatsen gebruikt om prototypes te knutselen en te maken.
Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)