Een schilderij is een met verf gecreëerde afbeelding gemaakt door een kunstschilder, uit een bepaalde periode van de schilderkunst.
Als ondergrond wordt meestal doek of paneel gebruikt. Schilderijen op...
Een schilderij is een met verf gecreëerde afbeelding gemaakt door een kunstschilder, uit een bepaalde periode van de schilderkunst.
Als ondergrond wordt meestal doek of paneel gebruikt. Schilderijen op andere dragers, zoals papier, komen ook voor. Vóór het schilderen op doek werd veelvuldig op muren geschilderd. Dit gebeurde in de natte (verse) kalk. Een schildering op deze manier heet fresco.
Voor het schilderen worden verschillende soorten verf gebruikt. De bekendste zijn aquarel, tempera, olieverf en acrylverf.
Bekende en beroemde schilderijen noemt men ook wel een meesterwerk of topstuk.
Afhankelijk van de afgebeelde voorstelling spreekt men onder meer van:
Landschap Portret Stilleven Stadsgezicht Historiestuk (Bijbelse, mythologische, historische, allegorische en literaire scènes) Genrestuk Abstract Panorama
Schilderen is een vorm van creatieve expressie en de vormen zijn talrijk. Tekening, gebaar (zoals in de gebarenschilderkunst), compositie, vertelling (zoals in de verhalende kunst), of abstractie (zoals in de abstracte kunst), onder andere esthetische vormen, kunnen dienen om de expressieve en conceptuele intentie van de beoefenaar te manifesteren. Schilderijen kunnen naturalistisch en representatief zijn (zoals in een stilleven of landschapsschilderij), fotografisch, abstract, verhalend, narratief, symbolisch (zoals in Symbolistische kunst), emotioneel (zoals in het expressionisme) of politiek van aard (zoals in het Artivisme).
Een deel van de geschiedenis van de schilderkunst in zowel de oosterse als de westerse kunst wordt gedomineerd door spirituele motieven en ideeën. Voorbeelden van dit soort schilderijen variëren van kunstwerk met mythologische figuren op aardewerk, tot bijbelse taferelen op de binnenmuren en het plafond van de Sixtijnse kapel, tot scènes uit het leven van Boeddha of andere beelden van oosterse religieuze oorsprong.
Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)