Onder het begrip sanitair valt alles wat er tijdens de nieuwbouw of verbouwing/renovatie van een gebouw geplaatst wordt in de badkamer, slaapkamer, toilet, douche enz.
met als doel: de verzorging van het lichaam. Van waterleiding/kraan...
Onder het begrip sanitair valt alles wat er tijdens de nieuwbouw of verbouwing/renovatie van een gebouw geplaatst wordt in de badkamer, slaapkamer, toilet, douche enz.
met als doel: de verzorging van het lichaam. Van waterleiding/kraan tot afvoer/riool, alles wat er tussen zit valt onder dit begrip.
Aan sanitair in woningen worden andere eisen gesteld dan aan dat in ziekenhuizen, inrichtingen en dergelijke. Er is enorm veel keuze aan vorm, materiaal, mogelijkheden en gebruiksdoel op de markt. In het aanbod is duidelijk verschil in kwaliteit en prijs van het sanitair en overig materiaal.
Enkele begrippen binnen dit onderwerp:
aansluitmaterialen accessoires afvoermaterialen baden badmeubelen bidets closetzittingen closets doucheafscheidingen douchecabines douchebakken douchegarnituren kranen reservoirs spiegels spoelsystemen systeembaden urinoirs wastafels waterleidingbuis
Sanitatie heeft betrekking op volksgezondheidsomstandigheden in verband met schoon drinkwater en adequate behandeling en verwijdering van menselijke uitwerpselen en afvalwater. Het voorkomen van menselijk contact met uitwerpselen maakt deel uit van de hygiëne, net als handenwassen met zeep. Sanitatiesystemen zijn erop gericht de menselijke gezondheid te beschermen door een schoon milieu te bieden dat de overdracht van ziekten stopt, met name via de fecal-orale route. Zo kan diarree, een hoofdoorzaak van ondervoeding en verstopte groei bij kinderen, worden verminderd door sanitaire voorzieningen. Er zijn vele andere ziekten die gemakkelijk worden overgebracht in gemeenschappen die lage niveaus van hygiëne hebben, zoals ascariasis (een type van intestinale wormbesmetting of helminthiasis), cholera, hepatitis, polio, schistosomiasis, trachoom, om er maar een paar te noemen.
Er bestaat een reeks sanitaire technologieën en benaderingen. Voorbeelden hiervan zijn onder leiding van de gemeenschap uitgevoerde totale sanitaire voorzieningen, sanitaire voorzieningen op basis van containers, ecologische riolering, sanitaire voorzieningen voor noodsituaties, milieuhygiëne, sanitaire voorzieningen ter plaatse en duurzame sanitaire voorzieningen. Een sanitatiesysteem omvat het opvangen, opslaan, vervoeren, behandelen en verwijderen of hergebruiken van menselijke uitwerpselen en afvalwater. Hergebruik binnen het sanitatiesysteem kan gericht zijn op de nutriënten, het water, de energie of het organisch materiaal in de uitwerpselen en het afvalwater. Dit wordt de "sanitatiewaardeketen" of "sanitaireconomie"genoemd.
Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)