Een kringloop of cyclus is een proces waarbij een aantal stadia elkaar opvolgt, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt.
Schematisch kan een kringloop daarom worden weergegeven door de stadia in een cirkel te tekenen. Het begrip...
Een kringloop of cyclus is een proces waarbij een aantal stadia elkaar opvolgt, maar uiteindelijk de uitgangstoestand weer wordt bereikt.
Schematisch kan een kringloop daarom worden weergegeven door de stadia in een cirkel te tekenen.
Het begrip wordt in talloze vakgebieden gebruikt, voorbeelden zijn:
de toestanden van de viertaktmotor of tweetaktmotor in de techniek (zie ook Carnotproces) de omloop van geld in de economie bij hergebruik van materialen en goederen via kringloopwinkels, kringloopbedrijven en/of kringloopstations de kringloop van koolstof, stikstof en zuurstof in de biologie in de meteorologie de waterkringloop als symbool, de ouroboros
Recycling is het proces van het omzetten van afvalstoffen in nieuwe materialen en objecten. Het is een alternatief voor "conventionele" afvalverwijdering, dat materiaal kan besparen en de uitstoot van broeikasgassen kan helpen verminderen (in vergelijking met bijvoorbeeld de productie van plastic). Recycling kan verspilling van potentieel nuttige materialen voorkomen en het verbruik van verse grondstoffen verminderen, waardoor: energieverbruik, luchtverontreiniging (vanaf verbranding) en watervervuiling (vanaf storten) worden gereduceerd.
Recycling is een belangrijk onderdeel van de moderne afvalreductie en is het derde onderdeel van de afvalhiërarchie "Terugbrengen, Hergebruiken en Recyclen".
Er zijn enkele ISO-normen met betrekking tot recycling, zoals ISO 15270:2008 voor kunststofafval en ISO 14001:2004 voor milieubeheercontrole van recyclingpraktijken.
Recyclebare materialen omvatten vele soorten glas, papier en karton, metaal, plastic, banden, textiel en elektronica. Het composteren of ander hergebruik van biologisch afbreekbaar afval, zoals voedsel- of tuinafval, wordt ook als recycling beschouwd. De te recycleren materialen worden naar een inzamelcentrum gebracht of uit de stoeprand gehaald, waarna ze worden gesorteerd, gereinigd en opnieuw verwerkt tot nieuwe materialen die bestemd zijn voor fabricage.
In de meest strikte zin van het woord zou recyclage van een materiaal leiden tot een nieuwe levering van hetzelfde materiaal. Zo zou oud kantoorpapier bijvoorbeeld worden omgezet in nieuw kantoorpapier of gebruikt polystyreenschuim in nieuw polystyreen. Dit is echter vaak moeilijk of te duur (vergeleken met de productie van hetzelfde product uit grondstoffen of andere bronnen), zodat "recycling" van veel producten of materialen inhoudt dat ze worden hergebruikt bij de productie van verschillende materialen (bijvoorbeeld karton). Een andere vorm van recycling is het terugwinnen van bepaalde materialen uit complexe producten, hetzij vanwege hun intrinsieke waarde (zoals lood uit autoaccu's of goud uit printplaten), hetzij vanwege hun gevaarlijke aard (bijvoorbeeld verwijdering en hergebruik van kwik uit thermometers en thermostaten).
.Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)