Kleding (ook kledij of kleren, een syncope van klederen) is lichaamsbedekking voor mensen, in essentie nodig voor het behoud van lichaamswarmte.
Andere mogelijke redenen voor het dragen van kleding in het algemeen of van speciaal ontworpen kleding: Het bieden van bescherming bij bepaalde beroepsuitoefening. Het herkenbaar...
Kleding (ook kledij of kleren, een syncope van klederen) is lichaamsbedekking voor mensen, in essentie nodig voor het behoud van lichaamswarmte.
Andere mogelijke redenen voor het dragen van kleding in het algemeen of van speciaal ontworpen kleding: Het bieden van bescherming bij bepaalde beroepsuitoefening. Andere mogelijke redenen voor het dragen van kleding in het algemeen of van speciaal ontworpen kleding:
Het bieden van bescherming bij bepaalde beroepsuitoefening. Het herkenbaar maken van het uitoefenen van een beroep of bedrijfsimago. Het uitdrukken van status. Het voldoen aan maatschappelijke eisen en verwachtingen (kledingvoorschrift). Het verhullen van lichaamsdelen die misvormd of beschadigd zijn. Het zich onderscheiden van anderen. Het aantrekkelijk eruitzien. Het verhullen van lichaamsdelen die seksueel opwindend kunnen zijn.
Lichamelijk gezien dient kleding vele doeleinden: het kan dienen als bescherming tegen de elementen en kan de veiligheid verhogen tijdens gevaarlijke activiteiten zoals wandelen en koken. Het beschermt de drager tegen ruwe oppervlakken, huidverwekkende planten, insectenbeten, splinters, doorns en stekels doorns en stekels door een barrière tussen de huid en het milieu. Kleding kan isoleren tegen koude of warme omstandigheden. Verder kunnen ze zorgen voor een hygiënische barrière, waardoor infectieuze en giftige materialen uit de buurt van het lichaam worden gehouden. Kleding biedt ook bescherming tegen ultraviolette straling. Het dragen van kleding is ook een sociale norm, aangezien het ontnemen van kleding voor anderen kan pijnlijk zijn, of het niet in het openbaar dragen van kleding in de mate dat genitaliën, borsten of billen zichtbaar zijn, kan worden gezien als onfatsoenlijke blootstelling.
Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)