Een keuken is een kamer of deel van een ruimte die wordt gebruikt voor het koken en bereiden van voedsel in een woning of in een commerciële inrichting.
In het Westen is een moderne woonkeuken meestal uitgerust met een fornuis, een spoelbak met warm en koud stromend water, een koelkast, balies en keukenkasten volgens een modulaire opbouw. Veel huishoudens...
Een keuken is een kamer of deel van een ruimte die wordt gebruikt voor het koken en bereiden van voedsel in een woning of in een commerciële inrichting.
In het Westen is een moderne woonkeuken meestal uitgerust met een fornuis, een spoelbak met warm en koud stromend water, een koelkast, balies en keukenkasten volgens een modulaire opbouw. Veel huishoudens hebben een magnetron, vaatwasser en andere elektrische apparaten. De hoofdfunctie van een keuken is het dienen als een locatie voor het opslaan, koken en bereiden van eten (en het doen van aanverwante taken zoals afwassen), maar het kan ook worden gebruikt voor eten, vermaken en wasgoed.
Commerciële keukens zijn te vinden in restaurants, cafetaria' s, hotels, ziekenhuizen, onderwijs- en werkplaatsvoorzieningen, kazernes en dergelijke. Deze keukens zijn over het algemeen groter en uitgerust met grotere en zwaarder uitgevoerde apparatuur dan een woonkeuken. Een groot restaurant kan bijvoorbeeld een enorme inloopkoelkast en een grote commerciële vaatwasser hebben. In ontwikkelde landen zijn commerciële keukens over het algemeen onderworpen aan de wetgeving inzake volksgezondheid. Ze worden periodiek geïnspecteerd door volksgezondheidsambtenaren en gedwongen te sluiten als ze niet voldoen aan hygiënische vereisten opgelegd door de wet.
.
Bron:
Wikipedia (EN) (vertaald)