Een grens vormt de scheidingslijn tussen twee landen of andere (meestal bestuurlijke) eenheden.
Algemeen onderscheidt men: Natuurlijke grenzen, waar een landschapselement zoals de zee, een rivier of gebergte het verkeer bemoeilijkt. Kunstmatige grenzen,...
Een grens vormt de scheidingslijn tussen twee landen of andere (meestal bestuurlijke) eenheden.
Algemeen onderscheidt men: Natuurlijke grenzen, waar een landschapselement zoals de zee, een rivier of gebergte het verkeer bemoeilijkt. Algemeen onderscheidt men:
Natuurlijke grenzen, waar een landschapselement zoals de zee, een rivier of gebergte het verkeer bemoeilijkt. Kunstmatige grenzen, die in het algemeen in verdragen zijn vastgelegd. Deze grenzen kunnen samenvallen met een natuurlijke grens, maar zijn vaak nauwkeuriger vastgelegd. Administratieve grenzen, de grenzen tussen andere bestuurlijke eenheden dan staten, zoals tussen deelstaten, provincies of gemeentes. Taalgrenzen, de grenzen tussen verschillende taalgebieden.
Sommige grenzen, zoals de administratieve binnengrenzen van een staat of de binnengrenzen binnen het Schengengebied, zijn vaak open en volledig onbewaakt. Andere grenzen worden gedeeltelijk of volledig gecontroleerd en mogen alleen legaal worden overschreden aan aangewezen grenscontroleposten en grenszones kunnen worden gecontroleerd.
Grenzen kunnen zelfs de instelling van bufferzones bevorderen. Er is ook een verschil vastgesteld in de academische wetenschap tussen grens en grens, waarbij de grens eerder een gemoedsgesteldheid dan staatsgrenzen aanduidt.
Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)