Boekarest (Roemeens: București) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië.
De stad ligt in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmbovița. Volgens de...
Boekarest (Roemeens: București) is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenië.
De stad ligt in het zuidoosten van het land, aan de rivier de Dâmbovița. Volgens de officiële volkstelling van 2011, heeft Boekarest een populatie van 1.677.985 inwoners. De metropool telt 2,6 miljoen inwoners. Boekarest is de grootste stad van het land en de tiende stad van de Europese Unie.
Voor Europese begrippen is Boekarest geen oude stad: de eerste vermelding dateert uit 1459. Sindsdien ontwikkelde Boekarest zich snel en in 1862 werd ze de hoofdstad van het verenigde Roemenië. Tegenwoordig is ze de thuisplaats van de Roemeense media, cultuur en kunst. In de eclectische architectuur van de stad zijn historiserende, modernistische, communistische en postmoderne stijlen vertegenwoordigd. Tussen de Wereldoorlogen werd Boekarest "Klein Parijs" (Micul Paris) of "Parijs van het Oosten" genoemd omdat de stad in die tijd erg elegant was. Sindsdien is echter een groot deel van het historisch centrum verwoest of beschadigd, eerst in de Tweede Wereldoorlog, later door de aardbeving van 1977 en niet het minst door de politiek van systematisering onder Nicolae Ceaușescu, waarvoor hele stadsdelen moesten wijken. Elders is er tamelijk veel van het oude centrum overgebleven. Sinds de jaren 90 kent Boekarest een economische en culturele bloei.
Economisch gezien is Boekarest de meest bloeiende stad van Roemenië en is het een van de belangrijkste industriële centra en verkeersknooppunten van Oost-Europa. Als meest ontwikkelde stad in Roemenië heeft Boekarest ook een groot aantal educatieve faciliteiten.
De officiële naam van de stad is Municipiul București (Gemeente Boekarest), en zit op hetzelfde administratieve niveau als de Roemeense districten. De Gemeente Boekarest is onderverdeeld in zes sectoren.
Een boek is een reeks pagina's samengesteld voor eenvoudige draagbaarheid en leesbaarheid, evenals de samenstelling ervan. De meest voorkomende moderne vorm van het boek is een codex volume dat bestaat uit rechthoekige papierpagina's aan één zijde, met een zwaardere omslag en wervelkolom, zodat het open kan waaien voor het lezen. Boeken hebben andere vormen aangenomen, zoals rollen, bladeren op een touwtje of aaneengebonden stroken, en de pagina's zijn van perkament, vellum, papyrus, bamboeglaasjes, palmbladeren, zijde, hout en andere materialen.
De inhoud van boeken wordt ook wel boeken genoemd, net als andere composities van die lengte. Aristoteles Fysica, de samenstellende delen van de Bijbel en zelfs het Egyptische Doodsboek worden bijvoorbeeld boeken genoemd, onafhankelijk van hun fysieke vorm. Omgekeerd worden sommige lange literaire composities opgedeeld in boeken van verschillende grootte, die meestal niet overeenkomen met fysiek gebonden eenheden. Deze traditie komt voort uit oude scrollformaten, waar lange werken meerdere rollen nodig hadden. Waar zeer lange boeken in codex-formaat nog fysiek moeten worden verdeeld, wordt de term volume nu normaal gesproken gebruikt. Boeken kunnen in elektronische vorm als e-boeken en andere formaten worden verspreid.
Een UNESCO-conferentie in 1964 probeerde een boek voor bibliotheekdoeleinden te definiëren als "een niet-periodieke gedrukte publicatie van minstens negenenveertig pagina' s, exclusief omslagpagina's". Een enkel blad in een codex boek is een blad, en elke kant van een blad is een pagina. Schrijven of afbeeldingen kunnen afgedrukt of getekend worden op de pagina's van een boek.
In de bibliotheek- en informatiewetenschap is een monografie een boek van één of meer delen dat geen serie is zoals een tijdschrift, tijdschrift of krant.
Een enthousiaste lezer of verzamelaar van boeken of een boekliefhebber is een bibliofiel of colloquia "boekworm".
Een winkel waar boeken worden gekocht en verkocht is een boekhandel of boekhandel. Boeken worden ook elders verkocht. Boeken kunnen ook worden geleend bij bibliotheken. Google schat dat er vanaf 2010 naar schatting ongeveer 130.000.000.000 verschillende titels verschenen. In sommige welvarender landen is de verkoop van gedrukte boeken afgenomen door het gebruik van e-boeken, hoewel de verkoop van e-boeken in de eerste helft van 2015 is gedaald.
Bronnen:
Wikipedia (NL) | Wikipedia (EN) (vertaald)